Mosty a rozhledny v okolí Plavna

Město Plauen (neboli hezky česky Plavno) je správním centrem a největším městem zemského okresu Vogtlandkreis neboli česky Fojtsko. Samotné město se nachází zhruba hodinu jízdy autem či vlakem z Chebu a rozhodně má město i jeho okolí co nabídnout. A asi tím nej jsou zde pro většinu návštěvníků kamenné, cihlové i dřevěné mosty. Hned přes 3 z nich projíždějí přímé vlaky spojující Cheb a Zwickau jezdící několikrát denně. Ideálním způsobem jejich poznání (a nejen jejich) je tedy nasednout do vlaku spolu s koly a dojet takto až do stanice Reichenbach a z ní posléze různou kombinací cyklostezek či místních cest takřka bez provozu dojet zpět do Plavna a zde nasednout zpět do vlaku do Chebu.

Nejblíže Reichenbachu se nachází ten nejpozoruhodnější ze všech mostů. Není to most ledajaký, neboť je největším cihlovým mostem na světě. Honosí se názvem Göltzschtalbrücke a překonává údolí říčky Göltz mezi Reichenbachem a Netzschkau. Tento most není žádný drobeček, ba právě naopak. Délka tohoto mostu činí úctyhodných 574 m, v nejvyšším bodě se klene ve výšce 78 m nad údolím a ve 4 úrovních má celkem 98 kleneb. Jeho stavba započala v roce 1846 a trvala více jak 5 let, přičemž tento most je tvořen úctyhodným počtem cca 26 miliónů cihel. U samotného mostu se nachází i rotsáhlé placené parkoviště, detailní informace o něm jsou přímo na místě k dispozici i v češtině. Od tohoto parkoviště je i dobře viditelný a fotografovatelný.

                        Göltzschtalbrücke 1

Zhruba 15 km od tohoto elegána, již nedaleko samotného Plavna, se nachází jeho „kopie“, která ovšem také není žádným „drobečkem“, neboť je druhým největším cihlovým mostem na světe. Honosí se názvem Elstertalbrücke a překonává malebné údolí řeky Weisse Elster (česky Bílý Halštrov). Tento drobeček má délku „pouhých“ 279 m, maximální výšku 68 m, pouhé dvě patra a bylo na něj použito přes 12 miliónů cihel. Ovšem oproti svému většímu bratříčkovi se může chlubit jedním unikátem – jedna vlaková trať vede pod ním údolím řeky Weisse Elster (spojuje Plauen a Greiz), druhá trať vede jeho horním patrem (spojuje Plauen s Reichenbachem, potažmo Zwickau). Na rozdíl od svého většího vzoru je z údolí hůře fotitelný, neboť celé údolí je poměrně hustě zalesněno.

                                            Elstertalbrucke

Mnohem hezčí pohled než ze samotného údolí je na tento most z volně přístupné rozhledny zvané Julius-Mosen-Turm. Ta se nachází vysoko nad údolím řeky Weisse Elster, od tohoto mostu k němu vede přímá značená pěšina (na kole nesjízdná) vedoucí nejprve malebným bočním údolím Triebtal a posléze strměji stoupající vzhůru. Pohodlnější přístup k této rozhledně je od silnice vedoucí přes hráz přehrady Talsperre Pöhl, která je v letních měsících hojně vyhledávána nejen obyvateli Plavna.

Ideální cestou spojující tyto dva výše zmíněné mosty a umožňující i návštěvu výše zmíněné rozhledny je od Göltzschtalbrücke pokračovat na kole po silnici do blízké obce (či spíše maloměsta) Netzschkau, a přes Herlasgrun dojet k hrázi přehrady a kousek za ní odbočuje do kopce široká lesní cesta, která vyústí na hřeben a po něm je to k rozhledně již jen pár stovek metrů. Kromě samotného mostu je z rozhledny rozhled i na Talsperre Pöhl a krajinu okolo.

Julius-Mosen-Turm Elstertalbrucke z Julius-Mosen-Turm Pohl z Julius-Mosen-Turm

Po návštěvě rozhledny se lze do údolí řeky Weisse Elster a k mostu dostat jednak již výše zmíněnou a na kole nesjízdnou cestou vedoucí bočním údolím Triebtal, případně se lze vrátit zpět k hrázi přehrady a hned na první neslepé odbočce odbočit do obce Alt Jocketa a dále do lokality Bartmuhle. Do ní je to hodně z kopce po kostkách, bohužel vůbec ne z kopce není přecdchozí úsek od odbočky za hrází přehrady. Je to kopec z té kategorie, která se proslavila během jarních cyklistických klasik – délka v řádu stovek metrů, ovšem zdá se býti nekonečným…. Od Bartmuhle je to k Elstertalbrücke už pohodlně po rovině kolem řeky, mnohem vhodnější vzhledem k dalšímu pokračování je pokračovat po levém břehu.

Po shlédnutí mostu jej následně stezka přímo podchází, za ním se noří do lesa a začíná mírně stoupat. Tento úsek není asfaltový, jde o klasickou lesní stezku, místy lehce kamenitou. Na crossovém či horském kole je ovšem 99 % následujícího úseku vcelku bez problémů sjízdných, vede tudy i cyklostezka. Náročnější úsek končí krátkým, strmým a dosti kamenitým sjezdem, za ním se dostáváme k rozsáhlým loukám přímo u řeky. Těmi již pohodlně po pár minutách dojedeme k rozcestí. Zde se vyplatí krátká zajížďka doprava, kde se nachází lokalita Lochbacher s hostincem a za ním vede přes řeku další hezký most – dřevěný určený pouze pro pěší, cyklisty.

dřevěný most  Lochbauer (1)

Po návratu z tohoto odskoku pokračujeme dále po cyklostezce vedoucí kolem řeky takřka po rovině. Projedeme kolem čističky (po levé straně) a po chvíli jsme na rozcestí. Cyklostezka zde odbočuje doprava do kopce, ovšem lze pokračovat i dále podél řeky po užší neasfaltové pěšině. Ta nás dovede až do samotného Plavna. Způsobů, jak dojet k nádraží v Plavně, je více. Asi nejzajímavějším je pokračovat uličkami již po asfaltu co nejblíže řeky, kdy se dostaneme do blízkosti historického centra města a hezkou radnicí a muzeem krajek. Z náměstí je pak nejvhodnější pokračovat dále směrem k dlouhé ulici Dobenaustrasse. Pokud máte ještě dost času a sil, pak se rozhodně vyplatí shlédnout i 3 zajímavý železniční most v okolí Plavna. Tím je most Syratalbrücke klenoucí se nad údolím potoka Syrau. Zřejmě nejhezčí pohled na něj je z vrcholku nacházejícího se přibližně na souřadnicích N 50° 30.018 E 012° 06.698. Způsobů, jak se sem z Plavna dostat, je opět více, po studiu mapy si jistě každý vybere ten svůj. Tento kamenný most byl postaven v letech 1871 – 1873 a jeho délka činí 210 m. 

Syratalbrucke

Výhledu z doporučeného místa kromě mostu kraluje i rozhledna na vrcholku Bärenstein, který se vypíná na okraji Plavna a výhled z této rozhledny stojí rozhodně za tu trochu námahy. Dostat se na ní není nic složitého, ba právě naopak. Navíc se nachází jen pár minut chůze od hlavního nádraží v Plavně – Plauen Ob. Bahnhof. Výhledu z něj dominuje jednak samotné město Plavno, na druhé straně je to hustě zalesněná oblast údolí Syratal. Tato rozhledna byla postavena v roce 2005 a je opět přístupná zdarma.

DSC_4575 Plavno z Barensteinu

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice zajímavá místa a jeho autorem je admin. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *